Slider

Preporuke za održavanje Lokalnih izbora 2020.

26 Listopad 2020

Preporuke za vrijeme održavanja Lokalnih izbora 2020. godine:

 

  1. Opće odredbe

            Preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja građana Županije Zapadnohercegovačke, odnosno svih sudionika izbornog procesa s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom koronavirusne bolesti (COVID-19) u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Preporuke se odnose na članove gradskih/općinskih izbornih komisija i biračkih odbora kao i na birače, organe lokalne samouprave, druge organe i organizacije koji su dužne da pružaju stručnu i tehničku pomoć organima za sprovođenje izbora. Preporuke se odnose i na predstavnike promatračkih misija, kao i na sva druga lica koja sudjeluju u izbornom procesu i koja se mogu naći na dan izbora na biračkom mjestu. U cilju prevencije i suzbijanja daljeg obolijevanja izazvanog novim koronavirusom, poseban značaj imaju opće mjere i preporuke koje je bitno na vrijeme predočiti biračima, kao i članovima biračkih odbora. Sve preporuke moraju biti jasno i vidljivo istaknute na svim biračkim mjestima a prije svega:

  1. Obavezna dezinfekcija ruku prije ulaska na biračko mjesto i nakon izlaza s biračkog mjesta;
  2. Obavezno nošenje zaštitne maske na biračkom mjestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača;
  3. Držanje propisane fizičke distance prije, tijekom i nakon boravka na biračkom mjestu u skladu sa općom preporukom.
  1. Epidemiološka zaštita biračkog mjesta

                Biračko mjesto je neophodno organizirati i urediti na način kojim se rizik izlaganja virusu svodi na najmanju moguću mjeru. Preporučuje se da biračka mjesta u epidemiološkom smislu budu spremna za glasanje najmanje jedan dan prije izbora, o čemu se osobno, tijekom obilaska biračkih mjesta, uvjeravaju članovi biračkog odbora. Preporučuje se da biračka mjesta budu označena na način da pravac kretanja svakog birača i minimalna distanca od dva metra bude osigurana:

 -Ispred ulaska na biračko mjesto;

- Ispred stola na kojem se vrši identifikacija birača;

Preporučuje se držanje fizičke distance između članova biračkog odbora gdje god je to moguće. Preporučuje se postavljanje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku na ulazu u biračko mjesto i na izlazu sa biračkog mjesta. Ova mjesta trebaju biti jasno vidljiva i lako dostupna.

NAPOMENA: Dezinfekcija ruku vrši se prije i nakon glasanja. Zaštitnu masku osoba koje je došla glasati, kratko skida samo u cilju provjere identiteta (pri tome sva ostala lica u prostoriji nose maske) i zatim će je, nakon prethodne dezinfekcije ruku, ponovo vratiti na lice i obaviti glasanje sa maskom na licu. Svako biračko mjesto treba posjedovati određenu količinu maski za slučaj da se pojavi građanin koji je došao glasati, a koji nema masku. Dezinfekcija ruku se vrši nakon što se maska vrati na lice. Red za ulazak na biračko mjesto poželjno je organizirati na način da postoji rastojanje od najmanje dva metra u skladu sa prethodnim preporukama.

Preporučuje se da biračko mjesto u kontinuitetu bude provjetravano, a da vrata i prozori ostaju što duže otvoreni.

Preporučuje se da prije početka brojanja glasova površine na kojma se izvodi brojanje i biračka kutija budu detaljno očišćeni korištenjem ubrusa natopljenih dezificensom. Preporučuje se da prilikom svih aktivnosti vezanih za brojanje glasova svi sudionici procesa nose zaštitne maske i rukavice.

Dan nakon održavanja Lokalnih izbora 2020. je slobodan dan za zaposlenike koji inače koriste te prostorije, jer je potrebno prostorije dezinficirati i prozračiti.

 

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

  • Cijepljenje
    Broj utrošenih doza

     21.220
    Cijepljeni sa jednom dozom
     9.694
    Cijepljeni sa dvije doze
     9.605
    Cijepljeni sa tri doze
     1.913

    Cijepljeni sa četiri doze

    8

    Ažurirano: 07.08.2023.
    Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja