Slider

IPD (INSTITUTE FOR POPULATION AND DEVELOPMENT) ODRŽAO PREDAVANJE ZA STAŽISTE ZDRAVSTVENOG USMJERENJA NA TEMU ZDRAVI STILOVI ŽIVOTA

31 Kolovoz 2021

IPD (Institute for Population and Development) iz Sarajeva danas je za stažiste sa završenom srednjom školom kao i za stažiste sa završenim fakultetom zdravstvenog usmjerenja sukladno Planu i programu pripravničkog staža za zdravstvene radnike putem zoom-aplikacije održao predavanje na temu “Promocija zdravih stilova života“.

IPD je nevladina organizacija posvećena razvoju zdravog i suvremenog društva stvarajući inovativna i održiva rješenja. Registriran je 2001. godine i djeluje na području Bosne i Hercegovine kao jedina bh. organizacija koja je punopravna članica IPPF (International Planned Parenthood Federation), odnosno njene Europske mreže (IPPF EN) i djeluje u skladu sa Europskim standardima i principima. Od svog osnivanja IPD je provela više od 100 projekata čija je svrha unaprjeđenje i promocija zdravlja i zdravih stilova života. Programi IPD-a se provode kroz tri ključna sektora:

 1. Zdravlje i zdravi stilovi života;
 2. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava;
 3. Mentalno zdravlje.

Posebno dostignuće u okviru sektora Zdravlje i zdravi stilovi života predstavlja zagovaranje za uvođenje predmeta “Zdravi stilovi života“ u nastavne planove i programe osnovnih škola Kantona Sarajevo i u školskoj 2013./2014. godini kao rezultat intezivnog rada uveden je novi predmet “Zdravi stilovi života“.

Moderator današnjeg predavanja bio je Feđa Mehmedović, expert i programski lider u oblasti zdravlje i zdravi stilovi života. U predavanju navedeno je da socijalne determinante utječu na motivaciju očuvanja zdravlja kao i da zdravstvene ustanove moraju primjenjivati prijateljski pristup. Prijateljski pristup je prema moderatoru predavanja mnogo više od načina na koji pružamo uslugu. To je kako navodi unaprijeđena i izmijenjena paradigma odnosa sa klijentima, u centar procesa postavlja se klijent, njegove potrebe, njihove brige i strahovi. Što se tiče zdravlja adolescenata oni su sada zdravi, ali kasnije se razvijaju problemi i samim tim ono što je sada upitno jesu njihove navike. Kroz edukacije, radionice i sl. želi se postići način učenja da imamo zdrave stilove života. Moderator ističe zdravu pismenost kao ključ prihvatanja zdravih načina života. Kroz predavanje dosta je bilo primjera vezivanja socijalnih determinanti, naših ponašanja, naših kognitivnih spoznaja i utjecaja na zdravlje.         Zaključak predavanja je da osvijestimo sebe o socijalnim determinantama zdravlja i prijateljskom pristupu Zavoda za javno zdravstvo kao i Domova zdravlja o važnosti ovih tema koji pridonose zdravim stilovima života.

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke se zahvaljuje IPD-u (Institute for Population and Development) što su prihvatili zamolbu za održavanjem predavanja u sklopu pripravničkog staža za zdravstvene radnike sa završenom srednjom školom i sa završenim fakultetom zdravstvenog usmjerenja. Najljepša hvala i moderatoru današnjeg predavanja expertu za oblast zdravlja i zdravih stilova života gdinu. Feđi Mehmedoviću na zanimljivom i poučnom predavanju.                                                                                                Nadamo se kako je ovo početak suradnje sa IPD-om te se radujemo nekim budućim susretima na obostrano zadovoljstvo.

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

 • Cijepljenje
  Broj utrošenih doza

   21.070
  Cijepljeni sa jednom dozom
   9.671
  Cijepljeni sa dvije doze
   9.543
  Cijepljeni sa tri doze
   1.853

  Cijepljeni sa četiri doze

  3

  Preostalo doza

   1.015

   Zaprimljeno doza u ŽZH
  27.018
  12.09.-18.09.2022 cijepljeno
  7 osoba

  Ažurirano: 19.09.2022.
  Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Dnevni izvještaj

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja