Slider

PRIOPĆENJE građanima Županije Zapadnohercegovačke u vezi situacije s COVID-19

12 Lipanj 2020

Temeljem Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke broj: 08-KS-22/20 od 3. lipnja 2020. godine,

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke se putem ovog priopćenja obraća građanima Županije Zapadnohercegovačke u vezi situacije s COVID-19.

Grb Hrvatske Republike Herceg-Bosne – Wikipedija

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Unatoč činjenici da je epidemiološka situacija u vezi s COVID-19 na području Županije Zapadnohercegovačke povoljna u smislu da je zadnji aktivni slučaj COVID-19 na području Županije Zapadnohercegovačke izliječen dana 25.05.2020. godine, postoji opasnost da se epidemiološka situacija na području Županije Zapadnohercegovačke pogorša.

Prethodnih dana bilježi se povećan broj novih laboratorijskih potvrđenih slučajeva COVID-19, na području Sarajeva, Tuzle,Tešnja, Živinica, Modriče, Bosanskog Šamca, Doboja, Dervente i Teslića.

Ovim putem pozivamo građane da se trebaju ponašati odgovorno prema sebi i prema drugima.
Svatko je dužan brinuti se za vlastito zdravlje i ni na koji način ne smije ugrožavati zdravlje drugih.

Građani koji se ne pridržavaju mjera iz spomenute naredbe neodgovorno se ponašaju prema sebi i prema drugima, ugrožavaju vlastito zdravlje i zdravlje drugih.

S obzirom da su građani do sada veći broj puta informirani o mjerama koje se moraju provoditi, ovdje će se navesti samo one najznačajnije mjere.

1.Građani trebaju izbjegavati skupove većeg broja ljudi kada god je to moguće

2. Građani trebaju izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru gdje se nalazi veći broj ljudi

3. U svim zatvorenim prostorima je obvezno nošenje zaštitne maske preko nosa i usta cijelo vrijeme boravka u zatvorenom prostoru

4. Nošenje zaštitne maske preko nosa i usta je obvezno i na otvorenom prostoru ukoliko se ne može osigurati rastojanje od 2,0 m među osobama

5. Važno je da se maska nosi preko nosa i usta, a nikako na bradi, na grlu, spuštena ispod nosa

6. Sve osobe koje nose zaštitne maske na nepropisan način ugrožavaju sebe i druge

7. Važno je da se zaštitna maska nikada ne dodiruje sa prednje strane koja može biti zaražena

8. Ne preporučuje se nošenje višekratnih pamučnih zaštitnih maski, ali osobe koje nemaju druge opcije moraju te maske svakodnevno otkuhati na visokoj temperaturi uz uporabu jakih deterdženata

9. Mjere osobne higijene, osobito pranje ruku tekućim sapunom i toplom vodom te dezinfekcija ruku se moraju provoditi što češće

10. Sve osobe koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, kihanje i drugo) ne smiju se kretati unutar javnih poslovnih objekata, uz iznimku da se smiju javiti u zdravstvenu ustanovu, uz obvezno nošenje zaštitne maske preko nosa i usta, a preporučuje se da se takve osobe najave svoj dolazak liječniku.

11. Dezinfekcija svih predmeta i površina koje dotiču osobe mora se provoditi u svim javnim i poslovnim objektima više puta dnevno

12. Mjere socijalne distance u vidu razmaka od 2,0 m među osobama se moraju i dalje provoditi

13. Mjere dezinfekcijskih barijera i to dezinfekcije obuće i ruku pri ulazu u sve javne i poslovne objekte se i dalje moraju provoditi

14. Trijaža pacijenata pri ulazu u zdravstvene ustanove, dezinfekcijske barijere, nošenje zaštitnih maski preko nosa i usta od strane pacijenta unutar zdravstvenih ustanova se i dalje mora provoditi, uz zabranu posjeta.

15. Zdravstveni djelatnici i dalje moraju nositi osobnu zaštitnu opremu pri radu sa pacijentima te se mjere pojačane dezinfekcije u zdravstvenim ustanovama se i dalje moraju provoditi.

Građani Županije Zapadnohercegovačke ukazujemo vam da od vašeg odgovornog ili neodgovornog ponašanja ovisi epidemiološka situacija na području ŽupanijeZapadnohercegovačke.

Apeliramo na sve građane Županije Zapadnohercegovačke, javne ustanove, poslovne subjekte da se strogo pridržavaju propisanih protuepidemijskih mjera kako bi očuvali povoljnu epidemiološku situaciju na području Županije Zapadnohercegovačke.

U slučaju da se građani ne budu pridržavali propisanih protuepidemijskih mjera te dođe do ugrožavanja zdravlja i života građana Županije Zapadnohercegovačke biti ćemo primorani preporučiti ponovno uvođenje restriktivnih mjera u cilju očuvanja zdravlja i života građana Županije Zapadnohercegovačke.

Građani Županije Zapadnohercegovačke, ponašajte se krajnje odgovorno prema sebi i prema drugima, od vašeg ponašanja ovisi daljnji razvoj epidemiološke situacije na području Županije Zapadnohercegovačke.

Zavod za javno zdravstvo

Županije Zapadnohercegovačke

Grude, 12. lipnja 2020.

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

Najčešća pitanja i odgovori

  • _
       

 Kontakt brojevi telefona za psihosocijalnu podršku u
centrima za mentalno zdravlje zdravstvenih ustanova u ŽZH

 Lokacija

 Broj telefona
 CMZ

 Broj linije za
 psihosocijalnu podršku

 LJUBUŠKI

 039/832-827
 (07:00-15:00)

 063/450-521
 (07:15:00)

ŠIROKI BRIJEG

 039/703-870
 (07:00-15:00)

 039/703-870
 (00:00-24:00)

 GRUDE

 039/661-702
 (08:00-16:00)

 063/062-073
 (08:00-16:00)

Dnevni izvještaj

Događanja