Racionalna uporaba osobne zaštitne opreme za koronavirusnu bolest (COVID-19)- ljekarništvo

23 Ožujak 2020

Temeljem dostupnih informacija o COVID-19 bolesti i neformalnog dokumenta Svjetske zdravstvene organizacije

Ovaj dokument sažima preporuke WHO-a za racionalnu upotrebu osobne zaštitne opreme (OZO), koja uključuje rukavice, medicinske maske, naočale / štitnik za lice, ogrtače, kao i maske ili polumaske (npr. N95 ili FFP2) te pregače za posebne postupke i zaštitu nogu, u zdravstvu i zajednici, uključujući rukovanje predmetima i pacijentima. Ovaj je dokument namijenjen za one koji su uključeni u distribuciju i upravljanje OZO, kao i tijela javne vlasti, zdravstvene radnike i njegovatelje te javnost da bi znali kada se i kako odabire i koristi najprikladnija zaštita. WHO će nastaviti ažurirati ove preporuke u skladu s dostupnošću novih saznanja i informacija pa će se ažurirati i ove preporuke.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

- Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi;

 - Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;

- Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,

 - Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,

 - Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;

 - Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Ljekarnik koji kontaktira s pacijentima a radni prostor je odvojen pregradom od ostatka prostora u kojem su pacijenti, ne mora nositi masku. Dovoljno je održavati higijenu ruku češćim pranjem ili gelom za dezinfekciju na bazi 70 % alkohola. U slučaju da pregrada ne postoji, potrebno je održavati prostornu udaljenost od najmanje 1 metar u socijalnom kontaktu i održavati higijenu ruku češćim pranjem ili gelom za dezinfekciju na bazi 70% alkohola. Preporuča se održavati higijenu svog neposrednog radnog prostora –tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina.

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

Dnevni izvještaj

Događanja