Slider

Preporuke za sprječavanje infekcije COVID -19 u ugostiteljskim objektima na području ŽZH

20 Svibanj 2020

 

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Organizacija rada. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno iste ukloniti sa stolova.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja. Ograničenje broja posjetitelja može se postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m.

Posluživanje hrane i pića. Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Obavezna je dezinfekcija ruku prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Preporučuje se da klimatizacijski uređaji budu van upotrebe do daljnjega. Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom. Preporučuje se obustava posluživanja grickalica u zdjelicama po stolovima.

Čišćenje i dezinfekcija prostora. Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača. Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Maske za lice. Obavezno je nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom i na otvorenom prostoru za sve uposlene. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.

Odabir sredstava za dezinfekciju prostora

  1. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koja djeluju na viruse prema uputama proizvođača
  2. Alternativno se može koristiti i 0,05 % natrijev hipoklorit (5% izbjeljivač koji se koristi u domaćinstvima razrijediti u omjeru 1:100) ili 70 % etilni alkohol za osjetljive površine

zavod za potvrđene slučajeve

Dnevni izvještaj ŽZH

Događanja

Pratite nas na društvenim mrežama

Pratite nas i budite u tjeku sa najnovijim aktivnostima