Slider

STRUČNI SKUP NA TEMU ANTIMIKROBNE REZISTENCIJE

18 May 2023

Jučer 17. svibnja 2023. godine u Hotelu Park u Širokom Brijegu održan je skup kojeg je organizirala Lječnička komora Županije Zapadnohercegovačke. Na skupu je prisustovao velik broj farmaceuta iz Županije Zapadnohercegovačke te susjednih županija Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske kao i kolega iz Republike Hrvatske. Tema skupa bila je Antimikrobna rezistencija, gdje je jedan od zajedničkih poruka i zaključaka bilo da je antimikrobna rezistencija jedan od prvih na listi prioriteta za očuvanje javnog zdravlja.

Antimikrobna rezistencija (AMR) je sposobnost mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica i parazita) da se odupru djelovanju lijekova, posebno antibioticima. AMR se javlja kada se bakterije, virusi, gljivice i paraziti s vremenom mijenjaju i više ne reagiraju na lijekove, što otežava liječenje infekcija i povećava rizik od širenja bolesti, razvoja teških bolesti te povećane smrtnosti.
Zaključeno je da će Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Lječnička komora Županije Zapadnohercegovačke surađivati u smanjivanju ove vrste problema na našem području te se zajednički uključiti u “One health“ pristup javnom zdravlju za rješavanje problema. Ovo je samo početak u nizu aktivne suradnje i aktivnih sastanaka na ovu temu, zaključeno je na skupu.

str skup animikrobne rezinstencije

Director

Andrea Jurić 
MD epidemiologist

Daily report for WHC