Slider

CIJEPLJENJE PROTIV HUMANOG PAPILOMA VIRUSA (HPV)

29 Rujan 2023

Humani papiloma virus, skraćeno HPV, obuhvaća grupu od više od 200 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Naziv dolazi od bradavica, lat. papiloma, koje uzrokuju neki od tipova virusa. Infekcija HPV-om se širi intimnim dodirom kože ili sluznice. Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom.

Humani papiloma virus (HPV) je najčešći uzročnik virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome. Infekcija HPV-om najčešće (u 9 od 10 slučajeva) prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti.  No kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak. Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda te karcinom anusa i grla kod muškaraca i žena. Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa).

Prevencija infekcija HPV-om se dijeli na primarnu prevenciju koja obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, i dr.) i cijepljenje, te sekundarnu prevenciju – organizirani probir (screening) žena na karcinom cerviksa (PAPA test).

U idućoj kalendarskoj godini u redovni programa cijepljenja uvodi se i cijepljenje protiv HPV. Cijepljenje će se provoditi četverovalentnim cjepivom Gardasil. Za osobe mlađe od 15 godina cijepljenje se provodi sa dvije doze i to da se druga doza prima 6 do 12 mjeseci nakon prve. Cjepivo se može primiti i u tri doze. To se obično radi kod osoba starijih od 15 godina i raspored doza je tada 0-2-6 mjeseci. Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti i to najkasnije do 25 godine života.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da cjepivo protiv HPV-a stvara dugotrajnu zaštitu, dulju od 10 godina.

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

  • Cijepljenje
    Broj utrošenih doza

     21.220
    Cijepljeni sa jednom dozom
     9.694
    Cijepljeni sa dvije doze
     9.605
    Cijepljeni sa tri doze
     1.913

    Cijepljeni sa četiri doze

    8

    Ažurirano: 07.08.2023.
    Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja