HIGIJENSKI MINIMUM

Na osnovu člana 13, stav 1, točka 1, te člana 14. Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namjernica i predmeta opće upotrebe („Službeni list SRBiH“, broj 43/86, 18/90 i “Sl. list RBiH”, broj: 2/92 i 13/94) i na osnovu člana 10. Pravilnika o načinu i obimu stjecanja potrebnih znanja o higijeni životnih namjernica, sirovina namijenjenih za proizvodnju životnih namjernica i predmeta opće upotrebe i o osobnoj higijeni („Službeni list SRBiH“, broj 30/88), Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke organizira obuku iz higijenskog minimuma (HM) za osobe direktno zaposlene u proizvodnji ili prometu hrane i/ili vode namijenjene za piće te osobe koje se bave pružanjem higijenskih usluga građanima (frizeri, berberi, kozmetičari i sl.) kako bi stekli  osnovna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.

U skladu sa članom 6. Pravilnika, polaznici obuke iz higijenskog minimuma se upoznaju sa potrebnim znanjima o higijeni namjernica, sirovina i predmeta o osobnoj higijeni, odnosno upoznaju se sa pravilnom primjenom stečenog znanja iz programa koji obuhvataju: osobnu higijenu, osnovne pojmove o širenju i sprečavanju zaraznih bolesti, trovanju hranom, higijeni namjernica i predmeta, prostorija za proizvodnju, čuvanje i stavljanje u promet namjernica i predmeta, higijeni okoline, važnije sanitarne propise i osnove pružanja prve pomoći.

Predavanja iz higijenskog minimuma obavljaju liječnik specijalist Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, sanitarni inženjer zadužen za predavanje te sanitarni inspektor. Nakon predavanja polaznici su obavezni pristupiti polaganju pismenog ispita. Ispitnu komisiju čine liječnik/ca specijalista i županijski sanitarni inspektor. Nakon položenog pismenog ispita, polaznici dobiju Potvrdu o uspješno završenoj obuci iz higijenskog minimuma.

Za obuku iz higijenskog minimuma možete se prijaviti tako što ćete  dostaviti   Zahtjev na e-mail Zavoda za javno zdravstvo: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili osobno na protokol Zavoda predati Zahtjev, na adresi: Stjepana Radića 1., Grude ( ispod zgrade Doma zdravlja, drugi kat, ured broj 27).

Zahtjev možete dostaviti na protokol svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati.

Predavanja iz tečaja higijenskog minimuma održavaju se zadnji tjedan u mjesecu.

Za pravne osobe koje imaju manje od 10 zaposlenika tečaj higijenskog minimuma može se održati tek kada se od ostalih pravnih osoba skupi najmanje 10 osoba koji bi činili jednu grupu.                                             

Za grupe koje imaju do 10 polaznika  moguće je održavanje predavanja i ispita u prostoru Zavoda za javno zdravstvo, dok za grupe koje imaju više od 10 polaznika predavanja i ispit potrebno je obaviti u firmi koja se prijavila za higijenski minimum (HM) ukoliko firma ima adekvatan prostor koji može osigurati.

Ako imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati na broj telefona 039 661 702  ili e-poštom: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Klikom na dnu možete preuzeti Obrazac prijave za higijenski minimum.

__________________________________________________________

Uplata se vrši ispunjavanjem opće uplatnice

Iznos za uplatu je 48,00 KM po osobi

Podaci za popunjavanje uplatnice:

Naziv banke: UniCredit Banka d.d. Mostar
Svrha : Troškovi održavanja i polaganja tečaja Higijenskog minimuma
Primatelj: Depozitni račun Ministarstva financija ŽZH
Broj računa: 3380002200004013
Vrsta prihoda: 722611
Općina: 037
Proračunska organizacija: 1602001
Porezni period: mjesec u kojem se uplaćuje (navesti prvi datum mjeseca i zadnji datum u mjesecu) npr.1.6.2023 - 30.6.2023

Nakon uplate kopiju poslat faksom na broj 039 661 702 ili e- mailom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

 

 

 

Read more...

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

Događanja

Please publish modules in offcanvas position.