PREPORUKE KRIZNOG STOŽERA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA_ od 11.11.2022.

15 Studeni 2022
  1. Preporučuje se stanovništvu, dok nastavljamo živjeti sa COVID-19, poduzimanje radnji kako bi smanjili rizik od zaraze i prijenosa na druge osobe, koje uključuju:

- cijepljenje protiv COVID-19;

- provjetravanje zatvorenih prostorija;

- prakticiranje dobre higijene (pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju);

- nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba gdje se stvara gužva.

  1. Preporučuje se posebno osobama starije životne dobi te osobama s kroničnim bolestima, da pri korištenju javnog prijevoza i u drugim zatvorenim prostorijama s većim brojem ljudi gdje se stvara gužva, nose maske i pridržavaju se drugih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.
  1. U slučaju pojave nekih od respiratornih simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute. Ako izlaze iz kuće, trebate izbjegavati kontakt sa osobama koje su pod visokim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti i poduzimanje sljedećih aktivnosti: nošenje maske, izbjegavanje mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, kao što je javni prijevoz i druga zatvorena slabo ventilirana mjesta s većim brojem ljudi, prekrivanje usta pri kašljanju i kihanju i učestalo pranje ruku. Mjere se trebaju poduzimati i kako bi smanjili prijenos infekcije unutar domaćinstva.

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Please publish modules in offcanvas position.