U Grudama održana radionica u sklopu projekta ON TIME

11 Kolovoz 2021

Radionica na temu „Uloga nevladinih organizacija u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva i dojke“ okupila je u Grudama predstavnike nevladinih organizacija iz Širokog Brijega, Mostara, Kiseljaka i Hadžića i liječnike iz Hrvatske i Crne Gore koji rade na nacionalnim programima za rano otkrivanje raka. Domaćin radionice je Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke partner na projektu ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke koji je financiran iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

„Kroz projekt ON TIME nabavit ćemo mobilni ultrazvuk s kojim ćemo raditi besplatne preglede na rak dojke i osigurat ćemo testove za okultno krvarenje za samo pregled na rak debelog crijeva. Zavod za javno zdravstvo će formirati mobilni tim zdravstvenih radnika koji će s medicinskim vozilom posjetiti osam urbanih i ruralnih sredina u Županiji s ciljem pregleda što većeg broja osoba“, istakla je dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH. U periodu od početka Covid-19 pandemije malo je ljudi dolazilo na preventivni pregled i u narednom periodu očekujemo veću pojavnost dijagnoza raka. Apeliram na stanovništvo da iskoriste priliku kroz projekt i izvrše besplatan preventivni pregled, dodala je dr. Jurić.

Uloga nevladinog sektora u procesu animiranja javnosti na preventivni pregled je velika, potpora su i stanovništvu i liječnicima u provođenju nacionalnih programa. Suradnja liječnika i nevladinog sektora doprinosi jačanju svijesti i za rezultat daje veći broj pregleda. „Crna Gora je započela s programom otkrivanja raka debelog crijeva 2013. godine u 14 općina. 2014. godine započeli smo s nacionalnim programom koji se posljednjih 8 godina razvijao i pokazivao dobre rezultate vezano uz odziv stanovništva na preglede skrivenog krvarenja u stolici“, istakla je dr. Đurđica Ostojić, direktorica Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Iskustva iz Hrvatske pokazuju kako se trenutno na nacionalnoj razini provode dva nacionalna programa za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva. „Broj smrtnih slučajeva od raka dojke posljednjih godina opada, što nažalost nije slučaj kod raka debelog crijeva“, kazala je dr. Ana Petrić, specijalist javnog zdravstva u Zavodu za javno zdravstvo Zadar i voditeljica nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Važna je osobna odgovornost, briga o zdravlju, zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost. Nacionalni program pruža priliku osobama starijim od 50 godina da se besplatno pregledaju, što je važno iskoristiti, dodala je drPetrić.

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja