VAŽNO PROVODITI REDOVITE PREVENTIVNE PREGLEDE

25 Svibanj 2022

Grude, 25.05.2022.

Mobilni tim Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke uradio je 42 besplatna preventivna pregleda s mobilnim ultrazvukom i podijelio je 274 besplatna testa za otkrivanje nevidljive krvi u stolici koji služe za prevenciju raka debelog crijeva. U okviru projekta ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke mobilni tim je posjetio Drinovačko brdo i Puteševicu u općini Grude, Grljeviće i Lipno u Gradu Ljubuškom, Donji Crnač i Britvicu u Gradu Široki Brijeg te Vir i Zagorje u Općini Posušje. Projekt ON TIME financiran je iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Mobilnom timu prethodile su ulične akcije u Grudama, Ljubuškom, Posušju i širokom Brijegu tijekom kojih su građani pozvani da se pregledaju.

„Jako je važno da su mobilni timovi došli u mjesta gdje se radilo na zdravstvenom prosvjećivanju o važnosti preventivnih pregleda i sami pregledi su također obavljeni. Tom prilikom direktno na terenu su pregledane 42 žene i podijeljena su 274 testa za otkrivanje nevidljive krvi u stolici. U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke u posljednja dva mjeseca u okviru ON TIME projekta besplatno je pregledano dodatnih 150 žena“, kazala je dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke. Dr. Jurić je dodala kako je projekt ON TIME izrazito važan projekt posebno gledano  u kontekstu pandemije Covid 19 jer mnoge žene u periodu od 2. god nisu radile redovite preventivne preglede.

Projekt „ON TIME“ je započeo 1.06.2020. godine i trajat će 24 mjeseca do 31.05.2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 813.445,71 eura, od čega je Europska unija osigurala 691.428,85 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska) s partnerima Opća bolnica Zadar (Hrvatska), Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora) i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno – hercegovačke (Bosna i Hercegovina).

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Kontakt osoba: Marko Mucić

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 063 994 500

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja