Slider

RAZDOBLJE SAMOIZOLACIJE ZA BLISKE KONTAKTE POTVRĐENIH SLUČAJEVA COVID-19

10 Veljača 2022

SAMOIZOLACIJA je mjera kojom se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 izoliraju od drugih u cilju prevencije potencijalno daljnjeg širenja zaraze.

Vrijeme inkubacije iznosi 1-14 dana, što je i preporučeno vrijeme samoizolacije za bliske kontakte potvrđenih slučajeva COVID-19. Uzimajući u obzir ubrzano širenje Omikron varijante SARS-CoV-2 i pragmatičan pristup koji uključuje potrebu za funkcioniranjem ključnih segmenata društva, preporučuje se skraćenje razdoblja izolacije prema navedenom:

  1. Trajanje razdoblja samoizolacije za bliske kontakte ovisno o cijepnom statusu

Osobe koje su završile primarno cijepljenje protiv COVID-19 u posljednja 4 mjeseca i osobe koje su primile booster dozu - BEZ IZOLACIJE, ukoliko se pojave simptomi – testirati. Ako je rezultat testiranja pozitivan, osoba postaje potvrđen slučaj COVID-19 i započinje izolaciju.

Osobe koje nisu završile primarno cijepljenje ili osobe kod kojih je prošlo više od 4 mjeseca od primarnog cijepljenja – određuje se izolacija u trajanju od 10 DANA BEZ TESTA, odnosno 7 dana, računajući od dana zadnjeg kontakta uz negativan Ag-RDT ili PCR test urađen 7. dana izolacije. Ako je rezultat testiranja pozitivan, osoba postaje potvrđen slučaj COVID-19 i započinje izolaciju.

  1. Trajanje razdoblja samoizolacije za bliske kontakte COVID-19, a koji su prethodno preboljeli COVID-19 ili su prethodno klasificirani kao vjerojatan slučaj COVID-19

Osoba koja je u posljednja 4 mjeseca imala laboratorijski dokazan COVID-19 - BEZ IZOLACIJE, ukoliko se pojave simptomi – testirati.

Osoba koja je u posljednja 4 mjeseca na temelju jasne epidemiološke anamneze i kliničke slike klasificirana kao vjerojatan slučaj COVID-19 (npr. ukućan koji živi s laboratorijski potvrđenim bolesnikom koji je tijekom izolacije razvio karakteristične simptome bolesti), što može odrediti liječnik koji provodi zdravstveni nadzor sukladno podacima u medicinskoj dokumentaciji - BEZ IZOLACIJE, ukoliko se pojave simptomi – testirati.

 

TRAJANJE RAZDOBLJA IZOLACIJE OVISNO O CIJEPNOM STATUSU

 

IZOLACIJA predstavlja mjeru kojom se potvrđeni ili sumnjivi slučaj COVID-19 izolira od drugih osoba u razdoblju trajanja zaraznosti (u kojem zaražena osoba izravno ili neizravno može prenijeti infektivni agens ili patogen na drugu osjetljivu osobu).

  1. Trajanje razdoblja izolacije za ovisno o cijepnom statusu

 

Osobe koje su završile primarno cijepljenje protiv COVID-19 u posljednja 4 mjeseca i osobe koje su primile booster dozu – određuje se IZOLACIJA U TRAJANJU OD 7 DANA nakon pojave simptoma, odnosno 5 dana uz negativan Ag-RDT ili PCR test, uz uvjet da je osoba bez simptoma bolesti u posljednjih 48 sati

Osobe koje nisu završile primarno cijepljenje ili osobe kod kojih je prošlo više od 4 mjeseca od primarnog cijepljenja – određuje se IZOLACIJA U TRAJANJU OD 10 DANA nakon pojave simptoma, odnosno 7 dana uz negativan Ag-RDT ili PCR test, uz uvjet da je osoba bez simptoma bolesti u posljednjih 48 sati

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

  • Cijepljenje
    Broj utrošenih doza

     21.220
    Cijepljeni sa jednom dozom
     9.694
    Cijepljeni sa dvije doze
     9.605
    Cijepljeni sa tri doze
     1.913

    Cijepljeni sa četiri doze

    8

    Ažurirano: 07.08.2023.
    Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja