Slider

STRUČNI SKUP NA TEMU ANTIMIKROBNE REZISTENCIJE

18 Svibanj 2023

Jučer 17. svibnja 2023. godine u Hotelu Park u Širokom Brijegu održan je skup kojeg je organizirala Lječnička komora Županije Zapadnohercegovačke. Na skupu je prisustovao velik broj farmaceuta iz Županije Zapadnohercegovačke te susjednih županija Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske kao i kolega iz Republike Hrvatske. Tema skupa bila je Antimikrobna rezistencija, gdje je jedan od zajedničkih poruka i zaključaka bilo da je antimikrobna rezistencija jedan od prvih na listi prioriteta za očuvanje javnog zdravlja.

Antimikrobna rezistencija (AMR) je sposobnost mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica i parazita) da se odupru djelovanju lijekova, posebno antibioticima. AMR se javlja kada se bakterije, virusi, gljivice i paraziti s vremenom mijenjaju i više ne reagiraju na lijekove, što otežava liječenje infekcija i povećava rizik od širenja bolesti, razvoja teških bolesti te povećane smrtnosti.
Zaključeno je da će Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Lječnička komora Županije Zapadnohercegovačke surađivati u smanjivanju ove vrste problema na našem području te se zajednički uključiti u “One health“ pristup javnom zdravlju za rješavanje problema. Ovo je samo početak u nizu aktivne suradnje i aktivnih sastanaka na ovu temu, zaključeno je na skupu.

str skup animikrobne rezinstencije

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

 • Cijepljenje
  Broj utrošenih doza

   21.220
  Cijepljeni sa jednom dozom
   9.694
  Cijepljeni sa dvije doze
   9.605
  Cijepljeni sa tri doze
   1.913

  Cijepljeni sa četiri doze

  8

  Ažurirano: 07.08.2023.
  Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja