Slider

PETA BOLEST

17 Srpanj 2023

Iako nije toliko proširena, u posljednje vrijeme sve je češća među mlađim pacijentima - a riječ je o tzv. petoj bolesti.

Eritema infekciozum (peta bolest) je virusna zarazna bolest čiji je glavni uzročnik parvovirus B19, a karakterizira je egzantemski osip, specifičan po crvenilu i blagom osipu. 

Peta bolest dobila je ime prema popisu povijesnih klasifikacija, kada su u pitanju uobičajne kožne bolesti kod djece, u vidu osipa.  

Najčešće se javlja kod djece od pet do 15 godina, ali i kod odraslih osoba. 

Trajni bolovi 

"Peta bolest ili infektivni eritem je bolest koja je najčešća u dječijoj dobi do nekih 15 godina, iako je moguće da se javi i kod odraslih osoba. To je bolest koja 'sama prolazi' u 90 posto i više slučajeva bez ikakvih komplikacija. Međutim, ima tendenciju da kod odraslih osoba, pogotovo onih sa oštećenim imunitetom izazove trajne atralgije / bolove poput ukočenosti zglobova i drugih komplikacija", navodi epidemiologinja Jurić.

Kako se prenosi? 

Kada je peta bolest u pitanju, poseban oprez savjetuje se trudnicama.

"Peta bolest je najopasnija kada se dogodi u trudnoći, odnosno na fetusu djeteta, u prva dva tromjesečja kada može izazvati smrt fetusa ili trajne defekte djeteta koje tek treba biti rođeno. Bolest se javlja u umjerenom klimatskom pojasu, a sklona je da se pojavi svake tri do četiri godine u manjim epidemijama. Važno je istaknuti da se peta bolest prenosi kapljičnim putem, bliskim kontaktom. U takvim situacijama, savjetuje se boravak kući, da dijete ne ide u vrtić, a da odrasli izbjegavaju kolektivna okupljanja, ističe epidemiologinja Jurić.

Uspostavljanje dijagnoze nije potrebno!

Klinička slika

Najbolje rješenje je vađenje krvi.

"Osip koji se dobije po tijelu, događa se u drugoj fazi bolesti. On se najčešće prvo pojavi na obrazima oboljele osobe, a zatim se širi, ali i ne mora na ostatak tijela. Karakteristično je da ga nikada nema po dlanovima i tabanima. Kod odraslih osoba, bolest može proći samo sa povišenom temperaturom i bolovima u zglobovima bez osipa. 

Što se tiče bolesti, možemo je dokazati vađenjem krvi, čijom slikom vidimo da je došlo do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca iz razloga što se virus  B19 replicira/duplicira u eritrocitima, tako da je to nabrži način kako da saznate imate li petu bolest", objašnjava dr. Jurić.

Liječenje i terapija 

"U pravilu, za ovu bolest nema posebne terapije. Terapija je suportivna, što znači da ako postoji temperatura da je treba smanjiti, ako je upala treba gledati da je što prije spriječimo. Međutim, može se dogoditi i da oboljele osobe imaju komplikacije, kao i kod većine virusnih infekcija, kao što su encefalitis, meningitis, kronična upala zglobova itd", istaknula je dr. Jurić. 

Savjet roditeljima 

Peta bolest se može manifestirati kao "nevidljiva " sve dok se ne pojavi osip po tijelu te se savjetuje roditelje da budu na oprezu. 

"Važno je reći da je ovo nezgodna bolest samo iz jednog razloga, a to je da inkubacija bolesti traje od četiri do 20 dana. Inkubacija znači da je virus već u organizmu, a da vi nemate nikavu sliku o tome da je on već u vašem organizmu. Čovjek je infektivan dok god ne krene osip, što znači da je moguće divljanje bolesti (neprimjećeno) kroz populaciju. 

Ono što zabrinuti roditelji mogu da naprave, pogotovo ako dijete ima sideropeničnu anemiju ili bilo koje oštećenje imuniniteta (kronično) da dijete stave u izolaciju dok bolest se ne smiri, te da prate tjelesnu temperaturu uz savjet obiteljskog liječnika, zaključuje epidemiologinja Jurić.

Iako je broj oboljele djece u porastu, Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke obaviještava roditelje, ali i ostalo stanovništvo da nema veće zabrinutosti vezane za petu bolest.  

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

 • Cijepljenje
  Broj utrošenih doza

   21.220
  Cijepljeni sa jednom dozom
   9.694
  Cijepljeni sa dvije doze
   9.605
  Cijepljeni sa tri doze
   1.913

  Cijepljeni sa četiri doze

  8

  Ažurirano: 07.08.2023.
  Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja