Slider

ZAŠTITNOM KREMOM TIJEKOM CIJELE GODINE SPRIJEČIMO KOŽNE BOLESTI I RAK KOŽE

13 Rujan 2023

Sunce je nedvojbeno najvažniji čimbenik za održivo postojanje svakog oblika života na ovoj planeti. Ipak, budući da ne želimo vidjeti njegovu „tamnu stranu“, potrebno je biti informiran o tome kako pravilnom upotrebom zaštitnih krema za sunce bolje zaštititi sebe i svoju obitelj.

Zaštita od sunčevih zraka važan je faktor kojeg uglavnom koristimo kroz razne zaštitne kreme tijekom sunčanih mjeseci. Donosimo vam razloge zbog čega bi trebalo kreme sa zaštitnim faktorom koristiti tijekom cijele godine.

Poznato je da ultraljubičaste (UV) zrake uzrokuju rak kože pri visokoj izloženosti, a ipak je provedeno vrlo malo sigurnosnih istraživanja o lampama koje se koriste za sušenje laka za nokte u kozmetičkim salonima.

Najnovija studija istraživača sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu i Sveučilišta u Pittsburghu u SAD-u došla je do uznemirujućih dokaza o često zanemarivanoj šteti koju ovaj izvor zračenja može prouzročiti našim rukama. Navedena studija je pokazala da 20 minutno izlaganje UV lampama u kozmetičkim salonima izaziva oštećenje stanica kože. LED lampe, koje se koriste za brzo sušenje gela ili trajnog laka za nokte, koriste UV svjetlo, a izgledaju poput malih solarija za ruke. Žarulja LED lampe manje je intenzivna i ima drugačiji UV spektar od solarija, ali zrake koje emitira ipak mogu prodrijeti u kožu. Kao posljedica oštećenja može nastati rano starenje kože kao i razne kožne bolesti, između ostalog i malignom kože. Nalazi eksperimenta sugeriraju da UV svjetlo iz lampi za nokte može oštetiti DNK ljudskih stanica.

Stoga, dr. Andrea Jurić, epidemiolog, apelira “klijenticama koje odlaze na manikuru, da najmanje pola sata prije odlaska na tretmane nanesu zaštitnu kremu s faktorom 50, kako bi se izbjegle neželjene posljedice“. Apel je upućen i “svim osobama koje mnogo borave na otvorenom i vozačima koji provode mnogo vremena u automobilima, da tijekom cijele godine koriste zaštitnu kremu, te na taj način spriječe sve posljedice koje mogu proisteći iz pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama“ - naglasila je dr. Jurić.

Kako većina trgovina često dolaskom jeseni povlače sa svojih polica proizvode protiv zaštite od sunčevih zraka, ovim putem molimo ih da proizvode ostave na svojim policama, budući da je i zimi visok UVA i UVB indeks zračenja. Stanovništvo se moli da se pridržavaju datih uputa struke i time značajno doprinesu smanjenju pojave raznih kožnih oboljenja, kao i raka kože.

Izvor podataka: nature communications (www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8)

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

 • Cijepljenje
  Broj utrošenih doza

   21.220
  Cijepljeni sa jednom dozom
   9.694
  Cijepljeni sa dvije doze
   9.605
  Cijepljeni sa tri doze
   1.913

  Cijepljeni sa četiri doze

  8

  Ažurirano: 07.08.2023.
  Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja