Slider

NADLEŽNA MINISTARSTVA I ZAVODI RAZGOVARALI O POTREBNIM AKTIVNOSTIMA U VEZI POJAVE MORBILA U FBiH

05 Veljača 2024

U četvrtak 01. veljače 2024. godine u Federalnom ministarstvu zdravstva održan je sastanak s predstavnicima županijskih ministarstava zdravstva, županijskih zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a. 

Na sastanku je razgovarano o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, s obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježen rast broja oboljelih od morbila, posebno u Tuzli i Sarajevu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zaključno s 31. siječnja 2024. godine zabilježeno je 97 slučajeva oboljelih od morbila.

Najviše oboljelih, 57 slučajeva je u Tuzlanskoj županiji, 21 u Sarajevu, te po jedan slučaj u Unsko-sanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Međutim, broj novozaraženih svakodnevno raste, a dominantno se radi o necijepljenoj djeci.

S obzirom na to da su morbili jedna od najzaraznijih bolesti i da je obuhvat redovitom imunizacijom ispod potrebne razine za kolektivni imunitet, očekuje se daljnji rast broja oboljelih u Federaciji BiH.

S tim u vezi, razgovarano je o provođenju pojačanog nadzora, te preventivnim mjerama, odnosno u prvom redu podizanja obuhvata cijepljenjem, kao i učinkovitijeg rada cijepnih punktova. 

Županija Sarajevska i Tuzlanska već su poduzeli značajne mjere s ciljem sprječavanja epidemije i podizanja razine imunizacije, ali i županije već poduzimaju određene mjere u cilju jačanja provođenja programa redovne, zakonom obvezne imunizacije.

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

  • Cijepljenje
    Broj utrošenih doza

     21.220
    Cijepljeni sa jednom dozom
     9.694
    Cijepljeni sa dvije doze
     9.605
    Cijepljeni sa tri doze
     1.913

    Cijepljeni sa četiri doze

    8

    Ažurirano: 07.08.2023.
    Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja