Slider

[Obavijest za javnost o novom coronavirusu (2019-nCoV)]

29 Siječanj 2020

 

Dana 31. 12. 2019. kineske vlasti su objavile da je zabilježeno grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Oboljeli su razvili simptome povišene temperature, kašlja i otežanog disanja s infiltratima  obostrano na plućima. Prema podacima prvi slučaj razvio je simptome 8. prosinca 2019. godine. Prvi oboljeli epidemiološki se povezuju s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom siječnja identificiran je novi coronavirus (2019-nCoV ) koji, kao i  SARS-CoV,  pripada rodu Betacoronavirusa i to podrodu Sarbecovirusa

Praćenje kontakata i provođenje zdravstvenih mjera prevencije u Wuhanu i šire u Kini su u tijeku, a tržnica s kojom se epidemiološki povezuje pojava većine oboljelih zatvorena  je 1. siječnja 2020. godine.

 

Broj oboljelih, kao i broj osoba s teškom kliničkom slikom i broj umrlih se mijenja dnevno. Zabilježeni su i importirani slučajevi bolesti izvan Kine, s tim da su za sada su svi ti bolesnici doputovali iz Wuhana. U svim ovim područjima/zemljama provode se mjere utvrđivanja kontakata i zdravstvenog nadzora nad njima u trajanju od 14 dana od zadnjeg kontakta s oboljelim.

Trenutno nema jasnih dokaza o održivom prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka no ograničen prijenos s čovjeka na čovjeka je dokumentiran. Nadalje, postoje i ograničena saznanja o spektru kliničke slike. Cjepivo i specifični lijek nisu poznati.

Klinički i epidemiološki kriteriji na temelju kojih se postavlja sumnja na infekciju 2019-nCoV su:   

Klinički simptomi

Epidemiološka anamneza

Povišena tj.temperatura1  simptomi zahvaćenosti donjih dišnih putova

Tijekom zadnja 2 tjedna prije početka simptoma putovao/la u zarazena podrucjaa ILI

Tijekom zadnja 2 tjedna prije početka simptoma, bliski kontakt2 s oboljelom osobom koja je pod sumnjom da se zarazila 2019-nCoV

Povišena tjelesna temperatura1 ILI simptomi zahvaćenosti donjih dišnih putova (npr. kašalj, teškoće disanja)

Tijekom zadnja 2 tjedna bliski kontakt2 s oboljelom osobom u koje je laboratorijski potvrđen 2019-nCoV

 

1   Povišena tjelesna temperatura ne mora biti prisutna u nekih bolesnika, primjerice u vrlo mladih, starijih, imunosuprimiranih, koji uzimaju određene lijekove. Tada donijeti odluku na temelju kliničke procjene.

2     Bliski kontakt se definira kao: a) udaljenost do oko 2 m ili boravak u istom prostoru ali dulje vrijeme (kod zdravstvenih djelatnika, kućnih kontakata) a bez osobne zaštitne opreme (npr. rukavica, pregača, maske, zaštite za oči) ILI b) direktan kontakt s kontaminiranim izlučevinama (npr.oboljeli je kašljao na nas) a bez korištenja osobne zaštitne opreme. Za sada se bliskim kontaktom ne smatra kratka interakcija s oboljelim, npr. hodanje uz oboljelu osobu.  

Kriteriji služe kao preporuka  za daljnju obradu i postupanje. Oboljele treba procjenjivati od slučaja do slučaja, konzultirati se sa  epidemiološkom službom jer klinička slika i epidemiološka anamneza mogu odstupati ili biti nejasni. 

Budući da Županija Zapadnohercegovačka ima 4 granična prijelaza skupa sa Federalnim Zavodom za javno zdravstvo, Federalnim Ministarstvom zdravstva te pridruženim zdravstvenim ustanovama aktivno pratimo i nadziremo ulazak putnika iz zaraženih područja/država.

Preporuke o mjerama prevencije i suzbijanja širenja zaraze u zdravstvenim ustanovama u slučaju postavljanja sumnje na novi coronavirus (nCoV)

S obzirom da putovi prijenosa nCoV  nisu do kraja razjašnjeni, preporuča se primjena mjera predostrožnosti u slučaju postavljanja sumnje na nCoV.

Oboljelom pod sumnjom na nCoV treba staviti kiruršku masku, smjestiti ga u zasebnu prostoriju/sobu i zatvoriti vrata (ako je moguće u sobu za izolaciju oboljelih s infekcijama koje se prenose zrakom). Zdravstveni djelatnici trebaju primjenjivati standardne mjere opreza ulazeći u sobu, mjere za sprečavanje infekcija koje se prenose kontaktnim putem i zrakom. Koriste zaštitu za oči (zaštitne naočale ili zaštitne maske za lice).

Iako je izvor novog Coronavirusa i način prijenosa nepoznat, preporuča se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija (za putnike u zračnom prometu):

 • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;
 • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom;
 • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama;
 • putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;
 • putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju kontaktirati svog liječnika i dati do znanja da su bili u Wuhanu.
 • Izbjegavati posjete zdravstvenim ustanovama ili bolnicama bez prethodne najave, kako bi se izbjegao rizik širenja infekcije.

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

 • Cijepljenje
  Broj utrošenih doza

   21.220
  Cijepljeni sa jednom dozom
   9.694
  Cijepljeni sa dvije doze
   9.605
  Cijepljeni sa tri doze
   1.913

  Cijepljeni sa četiri doze

  8

  Ažurirano: 07.08.2023.
  Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja