Slider

Cijepljenje protiv sezonske gripe - obavijest

14 Studeni 2022

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke u utorak 15.11.2022. godine otvara svoja vrata i poziva zainteresirano stanovništvo, posebno osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima, da se cijepe protiv sezonske gripe.

Svi zainteresirani mogu se cijepiti protiv sezonske gripe svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 09:00 do 14:00 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH (prizemlje zgrade Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, ispod Doma zdravlja Grude).

Cijepljenje će trajati do isteka zaliha cjepiva.

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke nabavio je 2.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, namijenjenih osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija ili bliskim kontaktima rizičnih skupina. Cjepivo je distribuirano putem Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke i isto je dostavljeno higijensko-epidemiološkim službama Domova zdravlja.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućeg virusa gripe u prethodnoj sezoni. Cijepljenje protiv gripe obavljat će se četverovalentnim cjepivom.

Cijepljenje se posebno preporučuje osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija i besplatno je za slijedeće ugrožene skupine pučanstva:

  • osobe starije od 65 godina života;
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika;
  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama;
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju);
  • djeca i adolescenti (od 6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influenzu);
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacije), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

cjepivo 1122

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

  • Cijepljenje
    Broj utrošenih doza

     21.220
    Cijepljeni sa jednom dozom
     9.694
    Cijepljeni sa dvije doze
     9.605
    Cijepljeni sa tri doze
     1.913

    Cijepljeni sa četiri doze

    8

    Ažurirano: 07.08.2023.
    Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja