Slider

HEPATITIS A _ informacije i preporuke

29 Prosinac 2022

Hepatitis A je visoko zarazna, upalna bolest jetre čiji je uzročnik virus hepatitisa A (HAV). HAV spada u RNA viruse.

Prosječna inkubacija hepatitisa A je oko mjesec dana, a može varirati od 2 do 7 tjedana. Zaražene osobe najčešće nemaju simptome ili su blagi, posebice kod djece mlađe od 5 godina.

Kod odraslih bolest obično počinje naglo, s povišenom temperaturom, umorom i nelagodom u trbuhu uz žutilo kože i vidljivih sluznica kao dominantnim simptomom. Može se javiti i stolica svijetle boje, mokraća boje tamnog piva, proljev i mučnina. Simptomi mogu trajati tjedan do dva, pa i nekoliko mjeseci. U 15 posto slučajeva mogu se produljiti i na godinu. Nisu opisane kronične infekcije, a nakon preboljenja razvija se doživotna imunost. Smrtnost je niska (do 0,3%), ali može biti do 2% kod osoba starijih od 50 godina ili onih s postojećom kroničnom bolesti jetre. Smrt uglavnom nastaje kod tzv. fulminantnog akutnog oblika. Virus hepatitisa A nalazi se u stolici zaražene osobe. Širi se zagađenom hranom ili vodom, prljavim rukama unutar kućanstava, škola, dječjih vrtića, domova.

Hepatitis A uobičajnim kontaktom među ljudima u pravilu se ne prenosi.

Čovjek je najzarazniji u drugoj polovici inkubacije, dok još nema simptome, a u većini slučajeva prestaje biti zarazan tjedan nakon pojave žutice.

Liječenje je simptomatsko, ne postoji specifičan lijek protiv hepatitisa A. Bolest uglavnom prolazi spontano, no oporavak može trajati dugo. Na bolest se može djelovati preventivno cijepljenjem kao najvažnijom mjerom. Ambulanta za fakultativnu imunizaciju i antirabičnu zaštitu djece i odraslih osoba nalazi se na adresi:

Ul. Vrazova 11/IV (zgrada Doma zdravlja Centar) Sarajevo.

Radno vrijeme Ambulante za pacijente je od 08:00 do 15:00 sati.

Kako bi se prevenirao nastanak Hepatitisa A,potrebno je češće prati ruke i paziti od kud se konzumira voda. Važno je da osobe ne konzumiraju vodu iz sumnjivih izvora i ako postoje znakovi zamućenosti vode. Također, ako u susjedstvu su zabilježeni slučajevi Hepatitisa A potrebno je da se koristi flaširana voda za piće i kuhanje.

Nadležne službe su u Gradu Ljubuškom uzorkovali vodu i poslali je na daljnju analizu u Zagreb, budući da se ovakva vrsta pretraga ne može uraditi u Bosni i Hercegovini.

Trenutno nema straha za veću zabrinutost.

Stoga apeliramo da osobe češće peru ruke i u područjima gdje su zabilježeni slučajevi, prije svega u Studencima-Ljubuški, preporučujemo konzumiranje flaširane vode.

Ravnatelj

Andrea Jurić dr.med.spec.epidemiolog

Za uplatu antigenskog i serološkog testiranja:
Depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda ŽZH: 3380002200004013
Vlastiti prihodi proračunskih korisnika: 722631
Općina 037
Proračunska organizacija: 1602001

covid 19 inf i preporuke

preporuke fed min zdr

Najčešća pitanja i odgovori

kontakt brojevi

  • Cijepljenje
    Broj utrošenih doza

     21.220
    Cijepljeni sa jednom dozom
     9.694
    Cijepljeni sa dvije doze
     9.605
    Cijepljeni sa tri doze
     1.913

    Cijepljeni sa četiri doze

    8

    Ažurirano: 07.08.2023.
    Izvor: Zavod za javno zdravstvo ŽZH

Zbirni tjedni izvještaj

Događanja